Gesprek of vertrek?

Verbinding basis voor werkplezier. Het gaat bij werkplezier om verbinding maken. Verbinding met het doel van je werk, met je collega’s, met het bedrijf maar vooral met jezelf. Het is belangrijk dat jouw werk je energie geeft en dat jij na een werkdag energie over hebt om in verbinding te staan met datgene waar het écht om gaat in het leven, het contact met jezelf én het contact met je dierbaren. 

Kritisch naar jezelf blijven. Pas daarvoor regelmatig zelfreflectie toe. De volgende simpele vragen helpen je daarbij. Waar kom je je bed voor uit? Wat doe je moeiteloos? Waar krijg je energie van? Wat waarderen anderen in jou? Wat is jouw toegevoegde waarde op je werk? Hoe draag jij je steentje bij aan een betere wereld? Hoe gelukkig maakt jouw werk je? Welk cijfer scoor je op werkgeluk?

Werken vanuit drijfveren. Wanneer je werkt vanuit jouw primaire drijfveren dan kost het werk dat je doet je geen enkele moeite en levert het je juist energie op. Het is noodzakelijk voor je werkgeluk om vooral dichtbij jezelf te blijven en autonomie na te streven. Dus wanneer je jezelf al een tijdje niet happy voelt op je werk, en misschien heeft de corona periode dit gevoel alleen maar versterkt, wordt het de hoogste tijd daar iets aan te doen!

Kiezen voor gesprek of vertrek. Waar lek je energie en hoe zou je dit weer kunnen aanvullen? De meest constructieve oplossing daarvoor is natuurlijk het gesprek hierover aangaan met je baas of je team. Met elkaar echt verbinding maken in een gesprek gaat een stuk makkelijker als je elkaars drijfveren kent. Dan ben je in staat vanuit andermans perspectief de zaken te bekijken. Jouw drijfveren en hoe je in het leven staat bepalen voor een belangrijk deel jouw referentiekader. Vaak zorgt het referentiekader, hoe je tegen de dingen aankijkt, voor een hoop onnodige ruis. Wanneer je ervaringen, je frustraties en verwachtingen samen bespreekt, kun je met elkaar zoeken naar werkbare oplossingen om samenwerking, communicatie of werksfeer te verbeteren of om specifieke werkzaamheden aan te passen. Maak heldere afspraken die van positieve invloed zijn op jouw werkplezier en misschien zelfs ook op het werkplezier van je collega's. In de loop der jaren heb ik geleerd dat je vaak geneigd bent om je verwachtingen te hoog te stellen. Doe dat vooral niet. Je moet klein beginnen om een verandering in gang te zetten. Dus wanneer jij meer plezier in je werk wilt ervaren, kan dat vaak al door kleine aanpassingen in gang gezet worden. Levert het gesprek niets of niet voldoende voor je op? Kost je werk je nog altijd meer energie dan het je oplevert? En ga je met tegenzin naar je werk? Dan moet je misschien de voorzichtige conclusie trekken dat het bedrijf waar je nu werkt niet (meer) bij jou past. Het wordt voor jou de hoogste tijd om te vertrekken. Ga op zoek naar een nieuwe uitdaging die wel bij je past en aansluit bij je drijfveren en waar je weer kunt bruisen!

Met bruisende groet,
Gerry Welten | Specialist in bruisende mensen
23-3-2021

werkgeluk werkplezier drijfveren loopbaanontwikkeling  loopbaan  intrinsiekemotivatie  arbeidsmobiliteit  energydrives  ontwikkelassessment  recruitment  morebubbles  specialistinbruisendemensen



Overige artikelen in deze categorie die u aan kunnen spreken:

Soft skills maken het verschil

Gedrevenheid, passie, goed kunnen communiceren, goed kunnen samenwerken, problemen kunnen oplossen, flexibiliteit, een proactieve werkhouding en klantgericht
Lees artikel >
share:

Video solliciteren nieuw normaal

Lees artikel >
share: