Hoe een mismatch het hele kantoor beïnvloedde

Het laatste waar je op zit te wachten is dat je vacature wordt ingevuld met een mismatch! Maar hoe wordt je vacature ingevuld met de juiste kandidaat zodat je bedrijfsresultaat verhoogt en je personeelsverloop daalt? Zorg ervoor dat de juiste persoon op de juiste plek terecht komt!

Aandacht voor goed kandidatenprofiel  

Het opstellen van een goed kandidatenprofiel qua karakter, persoonskenmerken en de juiste intrinsieke motivatie ondersteunt je bij het invullen van een vacature. Iemand zijn karakter omvat diverse facetten. Zijn (of haar) aard, zijn voorkeuren, zijn manier van handelen en manier van communiceren binnen een team. De randjes schaaf je misschien bij, maar de kern blijft hetzelfde. Mismatches ontstaan vaak niet, omdat het iemand ontbreekt aan hard skills. Het is juist het gedrag of de manier van werken, waardoor iemand wel of niet bij de bedrijfscultuur of in een team past. Uiteindelijk zorgt dat voor ontslag. 

Wat zijn de gevolgen van een mismatch?

Een mismatch heeft vaak desastreuze gevolgen:
  • Een onvoldoende functionerende medewerker veroorzaakt onrust binnen je bedrijf.
  • Er ontstaan irritaties binnen het team.
  • Een moeizame samenwerking en communicatie is vaak het gevolg.
  • Dit gaat ten koste van de motivatie van je team.
  • Een mindere groepsdynamiek zorgt voor meer conflicten.
  • De productiviteit van de medewerkers neemt af.
  • Het ziekteverzuim onder medewerkers neemt toe.
  • Je loopt het risico dat je talentvolle en goede medewerkers vertrekken.
  • Alles bij elkaar is een mismatch van negatieve invloed om je bedrijfsresultaat.
  • En …. wat dacht je van de extra kosten, die je moet maken om opnieuw een nieuwe medewerker te werven en op te leiden.
Is dit alleen maar theorie? Nee hoor! Ik spreek helaas uit eigen ervaring. Onderstaand voorbeeld komt uit de tijd dat ik als vestigingsmanager werkte van een gerenommeerd uitzendbureau.

Een voorbeeld uit mijn dagelijkse praktijk 

Binnen mijn vestiging was dringend behoefte aan uitbreiding van het team. De werkdruk binnen het team was te hoog en een snelle oplossing was zeer gewenst. Er diende zich een kandidaat aan met de juiste kennis, vaardigheden en ervaring. Ze voldeed volledig aan de harde eisen voor de functie van senior intercedent, qua type persoon had ik eigenlijk wel mijn twijfels, maar deze gevoelens heb ik genegeerd. Ik heb er destijds niet voor gekozen om haar een uitgebreid persoonlijk assessment te laten doen. Ze had tenslotte al gewerkt binnen een andere werkmaatschappij binnen de holding. Dus ik heb haar direct aangenomen om snel te kunnen schakelen. Ik had tenslotte mankracht nodig. Dit bleek een hele domme fout! 

In de praktijk werkte het totaal niet. Qua type persoon paste ze niet binnen onze bedrijfscultuur en het team. Haar persoonlijkheid sloot niet aan bij de andere teamleden. Haar kernwaarden kwamen niet overeen met de kernwaarden van het bedrijf. De benodigde kennis en vaardigheden waren zeker aanwezig, maar zij was niet voldoende gemotiveerd om haar steentje bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van onze vestiging. Haar interesses lagen duidelijk ergens anders. Een matige productiviteit en een negatieve uitstraling tot resultaat. Ook zij voelde zich niet op haar plek binnen het team. Onderling wantrouwen en frustraties binnen het team als gevolg. Haar ziekteverzuim nam toe. Dit had duidelijk zijn weerslag op de sfeer op het kantoor. Gelukkig hebben we in goed overleg het arbeidscontract kunnen ontbinden. 

Deze mismatch bleek achteraf slechts een korte termijn oplossing. In beginsel verlaagde haar komst uiteraard de werkdruk bij de rest van de team, maar voor de lange termijn leverde het aannemen van deze medewerker, alleen maar een ellende op.  Misschien is mijn voorbeeld ook wel herkenbaar voor jou? Kortom: Het leverde mij en mijn team een hoop verspilde tijd, kosten en energie op. 

Direct inzicht door matching assessment

Had ik destijds gekozen om een assessment in te zetten dan was dit een investering geweest die me uiteindelijk veel tijd en ellende bespaard had. Het matching assessment van Energy Drives® biedt je de mogelijkheid om het persoonlijke assessment van kandidaten te vergelijken met de benodigde drijfveren in de functie, je team en/of organisatie. Door matching geeft het assessment inzicht in diverse persoonlijke profielen in verhouding tot functies of teamdoelstellingen. Hierdoor ontstaat snel inzicht in een ‘match’ op drijfverenniveau. Door in een selectieprocedure op basis van drijfveren de juiste persoon aan te nemen, werkt diegene vanuit zijn of haar kracht binnen de gevraagde functie. Dit levert meerwaarde op voor jouw organisatie en zorgt voor snelle en adequate invulling van je vacatures. Hierdoor is het matching assessment zeer waardevol bij loopbaanvraagstukken binnen je organisatie.

Selectie assessment bij sollicitatieprocedure

De geschikte kandidaat al gevonden? Door het persoonlijk assessment als vast onderdeel in de sollicitatieprocedure op te nemen, krijg je een uitgebreider beeld van je potentiële nieuwe medewerker. Het Energy Drives drijfverenonderzoek geeft door inzicht bevestiging zowel aan de organisatie als aan je kandidaat of de functie en de organisatie bij elkaar passen. Verder is dit assessment een uitstekend meetpunt voor het persoonlijk ontwikkelplan van je potentiële medewerker. Het is een mooie basis voor toekomstige functionerings- en beoordelingsgesprekken.>AANVRAAG ASSESSMENT

Ondersteuning nodig bij werving & selectie van personeel?

Kun jij wel hulp gebruiken bij het opstellen van een goed kandidatenprofiel? Een keertje sparren over duurzame inzetbaarheid van personeel, het inzetten van assessments of advies over verbetering van jouw werving & selectie proces? Of heb je de behoefte om direct een vacature uitzetten? Ik kom met alle plezier vrijblijvend bij je langs om over jouw behoefte of vraag te praten. >CONTACT MAKEN

Gerry Welten| Recruitment & Coaching
15-2-2019

#juistemensopjuisteplek #teamsamenstelling #matching #perfectematch #mismatch #recruitment #assessment #persoonlijkassessment #energydrives #drijfverenonderzoek #intrinsiekemotivatie #persoonsanalyse #kandidatenprofiel  #wervingenselectie #duurzameinzetbaarheid #werkgeluk #bruisendemensen #morebubbles #energyboost


Overige artikelen in deze categorie die u aan kunnen spreken:

Futureproof gelukkig werken?

Bruis jij nog steeds op je werk? Door de Corona crisis is alles anders geworden, ook op je werk. En dat zal voorlopi
Lees artikel >
share:

Bruisend talent gezocht!

Hoe gelukkig ben jij op je werk?                                                             
Maak werk van jouw dromen. More Bubbles onde
Lees artikel >
share:

Bruisend talent voor Procestechniek

Op zoek naar bruisend talent voor Procestechniek?


Machine operator uit Tilburg - per direct beschikbaar
Met zijn ruime ervarin
Lees artikel >
share: