Soft skills maken het verschil

Gedrevenheid, passie, goed kunnen communiceren, goed kunnen samenwerken, problemen kunnen oplossen, flexibiliteit, een proactieve werkhouding en klantgericht zijn de meest gevraagde soft skills anno 2023.

Natuurlijk blijven hard skills belangrijk, want de kennis en vaardigheden van een kandidaat bepalen of iemand überhaupt in aanmerking komt voor een bepaalde vacature. Maar door personeelstekorten kijken werkgevers steeds minder streng naar "hard skills". Daarom is het als kandidaat belangrijk om je soft skills extra te benadrukken wanneer je solliciteert. Technische vaardigheden kun je iemand aanleren, maar respectvolle communicatie, zin om te leren en een goede werkethiek niet. Soft skills zijn multifunctionele vaardigheden die vooral iets zeggen over iets kunnen en minder over het kennen van een baan of functie. Soft skills komen voort uit een combinatie van drijfveren, persoonlijkheid, interesses en intelligentie. Soft skills zijn niet langer "nice to have",  maar essentieel voor het werkgeluk van medewerkers én of je past binnen de cultuur van de organisatie.

Hoe beoordeel je soft skills?
De soft skills van de kandidaat breng je tijdens het sollicitatiegesprek goed in kaart door een gedragsgericht interview (STAR) te houden waar je inzoomt op wat iemand feitelijk heeft gedaan en het gedrag te beoordelen dat de kandidaat tijdens het interview vertoont. Op basis van de antwoorden schat je het niveau van de competentie in. Om de soft skills uitgebreider te toetsen kun je overwegen om een ASSESSMENT in te zetten tijdens het sollicitatieproces.  Waardoor je nog meer inzicht krijgt in de DRIJFVEREN en persoonlijkheid van een kandidaat.

Soft skills bij je medewerkers ontwikkelen?
Door je medewerkers meer inzicht in hun eigen denkpatronen te geven door middel van een persoonlijk assessment stimuleer je de ontwikkeling van je medewerkers. Hierdoor gaan je medewerkers dingen "handiger" doen op de werkvloer op gebied van communicatie, samenwerking en problemen oplossen. En maken zij makkelijker de verbinding met elkaar. Je krijgt je inzicht in hoe je werknemers of klanten denken en waar de positieve energie vandaan komt. Dit werkt zeer verhelderend en maakt het mogelijk om een positieve verandering in te zetten in je team of organisatie naar meer WERKGELUK

Hulp nodig?
Ondersteuning gewenst bij de invulling van jouw vacature, bij het maken van de selectie van kandidaten, het voeren van sollicitatiegesprekken of het inzetten van assessments? Ik kom graag bij je langs om kennis te maken en de verschillende opties met je te bespreken. CONTACT OPNEMEN

14 februari 2023, 
Gerry Welten, Recruitment Consultant
More Bubbles Recruitment
#specialistinbruisendemensen #morebubbles #energydrives #softskills
Lees artikel >
share:

Gesprek of vertrek?

Verbinding basis voor werkplezier. Het gaat bij werkplezier om verbinding maken. Verbinding met het doel van je werk, met je collega’s, met het bedrijf maar vooral met jezelf. Het is belangrijk dat jouw werk je energie geeft en dat jij na een werkdag energie over hebt om in verbinding te staan met datgene waar het écht om gaat in het leven, het contact met jezelf én het contact met je dierbaren. 

Kritisch naar jezelf blijven. Pas daarvoor regelmatig zelfreflectie toe. De volgende simpele vragen helpen je daarbij. Waar kom je je bed voor uit? Wat doe je moeiteloos? Waar krijg je energie van? Wat waarderen anderen in jou? Wat is jouw toegevoegde waarde op je werk? Hoe draag jij je steentje bij aan een betere wereld? Hoe gelukkig maakt jouw werk je? Welk cijfer scoor je op werkgeluk?

Werken vanuit drijfveren. Wanneer je werkt vanuit jouw primaire drijfveren dan kost het werk dat je doet je geen enkele moeite en levert het je juist energie op. Het is noodzakelijk voor je werkgeluk om vooral dichtbij jezelf te blijven en autonomie na te streven. Dus wanneer je jezelf al een tijdje niet happy voelt op je werk, en misschien heeft de corona periode dit gevoel alleen maar versterkt, wordt het de hoogste tijd daar iets aan te doen!

Kiezen voor gesprek of vertrek. Waar lek je energie en hoe zou je dit weer kunnen aanvullen? De meest constructieve oplossing daarvoor is natuurlijk het gesprek hierover aangaan met je baas of je team. Met elkaar echt verbinding maken in een gesprek gaat een stuk makkelijker als je elkaars drijfveren kent. Dan ben je in staat vanuit andermans perspectief de zaken te bekijken. Jouw drijfveren en hoe je in het leven staat bepalen voor een belangrijk deel jouw referentiekader. Vaak zorgt het referentiekader, hoe je tegen de dingen aankijkt, voor een hoop onnodige ruis. Wanneer je ervaringen, je frustraties en verwachtingen samen bespreekt, kun je met elkaar zoeken naar werkbare oplossingen om samenwerking, communicatie of werksfeer te verbeteren of om specifieke werkzaamheden aan te passen. Maak heldere afspraken die van positieve invloed zijn op jouw werkplezier en misschien zelfs ook op het werkplezier van je collega's. In de loop der jaren heb ik geleerd dat je vaak geneigd bent om je verwachtingen te hoog te stellen. Doe dat vooral niet. Je moet klein beginnen om een verandering in gang te zetten. Dus wanneer jij meer plezier in je werk wilt ervaren, kan dat vaak al door kleine aanpassingen in gang gezet worden. Levert het gesprek niets of niet voldoende voor je op? Kost je werk je nog altijd meer energie dan het je oplevert? En ga je met tegenzin naar je werk? Dan moet je misschien de voorzichtige conclusie trekken dat het bedrijf waar je nu werkt niet (meer) bij jou past. Het wordt voor jou de hoogste tijd om te vertrekken. Ga op zoek naar een nieuwe uitdaging die wel bij je past en aansluit bij je drijfveren en waar je weer kunt bruisen!

Met bruisende groet,
Gerry Welten | Specialist in bruisende mensen
23-3-2021

werkgeluk werkplezier drijfveren loopbaanontwikkeling  loopbaan  intrinsiekemotivatie  arbeidsmobiliteit  energydrives  ontwikkelassessment  recruitment  morebubbles  specialistinbruisendemensen
Lees artikel >
share:

Blue Monday gevoelens?

Het is Blue Monday vandaag. De meest deprimerende dag van het jaar.

Hoe onrustig of gefrustreerd je je op dit moment ook voelt, je gevoelens worden niet veroorzaakt door wat er nu in de buitenwereld gebeurt. Je gevoelens worden veroorzaakt door je denken. Muziek is één van de dingen die gekoppeld zijn aan je gevoel. Door je herinneringen, of gewoon omdat bepaalde muziekstukken of teksten je raken. "Muziek is de blikopener van je ziel" is een hele treffende spreuk van H. Miller. Dus luister juist vandaag naar muziek waar je blij van wordt of een mooie herinnering aan hebt. Ik ga zelf zo meteen "Happy" van Pharrel Williams en "I gotta a feeling" van Black Eyed Peas afspelen om even te bruisen. Ik ben erg benieuwd naar welke muziek jij gaat luisteren?

Maandag 18 januari 2021
Gerry Welten

#bluemonday #muziekherinnering #energyboost #muziek #happy #specialistinbruisendemensen #morebubbles
Lees artikel >
share:

Hoe wendbaar is jouw team?

Veel bedrijven zijn door de coronacrisis in verwarring. Maar afwachten en stilzitten is geen optie. De toekomstbestendigheid van je bedrijf valt of staat met je personeel. Misschien zie je nu ineens talenten van medewerkers boven komen drijven, die je van tevoren nog niet zag. Of vallen er juist minder goede medewerkers door de mand. Een crisissituatie is het uitgelezen moment om een strategische personeelsplanning op te stellen. Zet die stip aan de horizon en bedenk hoe je daar kunt komen. Is jouw huidige team inzetbaar voor diverse toekomstscenario's? Is er bijscholing nodig? Is het noodzakelijk om nu van sommige medewerkers afscheid te nemen en nieuw flexibel personeel te gaan werven?

Kortom: Hoe wendbaar is jouw huidige team? Ik fungeer graag als jouw sparringspartner en klankbord voor dit onderwerp. Maak direct een vrijblijvend een afspraak met me. Klik hier

Met bruisende groet,

Gerry Welten
More Bubbles| Recruitment & Coaching
25-9-2020

#duurzameinzetbaarheid #futureproof #toekomstbestendigeorganisatie 
#wendbaarheid #strategischepersoneelsplanning 
#persoonlijkeontwikkeling #loopbaanontwikkeling #loopbaancoaching #recruitment #morebubbles #specialistinbruisendemensen
Lees artikel >
share: